Стотици удавени животни, съборени къщи, отнесени коли и разбит асфалт след снощните порои и придошлите води на река Белица - такава е гледката сутринта в град Килифарево, Великотърновско, предаде БГНЕС.
Трупове не животни се валят в калта.

Вижте снимки >>>

Наводнени са дворове, унищожени са селскостопански насаждения. Хора бяха принудили да излизат през покривите на къщите си, за да се спасят от придошлите води на реката.

Всички къщи по поречието (около 2 км) са наводнени, както и 2 индустриални предприятия, където има изключително тежки щети. Няма пострадали граждани, създадени са условия за подслон и пренощуване, но хората се подслоняват при близки, каза пред Фокус кметът на града Димитър Събев.
На място са екипи на Гражданска защита.

Около полунощ заради критично високите нива на р. Янтра са евакуирани жители на крайбрежните квартали на Велико Търново, село Първомайци и Долна Оряховица.

С разпореждане на министъра на отбраната вчера три спасителни екипа от Националния военен университет в състав от 26 военнослужещи и четири броя специализирана военна техника се включиха в спасителните действия в област Велико Търново.
Военнослужещите са спасили от водната стихия един човек от Дебелец и 15 души от Велико Търново, сред тях майка с деца и инвалиди.

Бедствено положение е обявено на територията на община Дряново, Габровска област (на границата с Великотърновска). Снощи около 18 часа река Дряновска, която е приток на Янтра, е достигнала критична точка и е преляла.

Отцепени от полицията и от общинските спасителни екипи са били всички райони по течението на реката.

Залети от придошлите води са два стадиона в града, автогарата, пострадало е имуществото на две машиностроителни фирми, наводнени са приземни помещения и жилищни сгради, разположени по поречието, затворен заради отнесена асфалтова настилка е пътят Дряново - Трявна, съобщи за БТА заместник-кметът на Дряново Даниела Енчева.

В село Царева ливада и в село Искра има отнесени мостови съоръжения. Река Андъка на Дряновския манастир също е преляла, там повечето от инфраструктурните съоръжения са унищожени.

Проходът на Републиката е затворен за движение за всички превозни средства. В района са изпратени екипи на полицията, Пожарна безопасност - Велико Търново и техника, които помагат за почистването му.

Към момента няма данни за пострадали хора.

От МВР в Търново апелират към гражданите да не предприемат пътуване в това направление, ако не е наложително.

Дир.бг очаква вашите информации, мнения и съобщения за бедствието в коментарите под новината. На video@dir.bg можете да изпращате вашите видеа.

Публикувайте ваши авторски снимки от наводненията тук>>


АНКЕТА: Подготвени ли сте да реагирате при природни бедствия?