Това е установила проверката на Дирекцията за национален строителен контрол, която бе представена днес пред журналисти, съобщиха БНР и БНТ. Не са открити доказателства за незаконна сеч или изпускане на водоеми.

Вижте снимки>>>

Проверката на ДНСК е установила наличието на 17 незаконни имота в най-засегната част от варненския квартал.

"Тези имоти са на 100% застроени, което е било стена, образуваща един канал по улица “Горна Студена”, по който водата е набрала скорост и е нямало къде да се оттече, отнесла е тези сгради", обясни началникът на ДНСК арх. Николай Христов.

Дерето в квартала, което трябвало да служи за отводняване, е било застроено с незаконни постройки и е било затрупано с отпадъци.

"Замърсяване с битови и строителни отпадъци и незаконното строителство са предизвикали необичайно високата вълна, която пък е била вследствие на един необичайно интензивен дъжд. Той се е случил, след като цяла седмица валя из ведро. Никакво строителство да няма, никакви боклуци да няма, пак е щяло да се образува вълна, но на пътя й е нямало да има жертви", обясни Христов.

Според действащия регулационен план от 1978 г. най-засегнатите територии от наводнението в "Аспарухово" са били предвидени за озеленяване. Вместо това в дерето са построени десетки сгради.

Неодобреният план от 1992 г. пък предвижда корекция на дерето по ул. „Гривица“ и прилежащата площ за озеленяване, но също няма цялостно решение за отводняване на западния охранителен канал.

"Абсолютно незаконно. Това са незаконни сгради на хора, които нямат друг избор. Те ако не си построят къщите там следващата зима, няма да са живи. От друга страна, общината ако им ги разруши, нарушавайки закона обаче, защото при единствено жилище, разрушавайки дори и законово, ще отидем в Страсбург и ще ни осъдят", допълни архитектът.

Констатациите на ДНСК ще бъдат представени на Община Варна и на съответните министерства.

Междувременно със заповед на областния управител на Варна Иван Великов бедственото положение на територията на кв. "Аспарухово" е отменено, считано от 17.30 ч. на 14 юли.