Среща Радев - Макаров по повод тържествата за Освобождението

stat
16:04  |  11 януари 2018 | Политика / Редактор Таня Тодорова /  
Анатолий Макаров и Румен Радев Анатолий Макаров и Румен Радев
Сн.: president.bg

Държавният глава Румен Радев се срещна на „Дондуков“ 2 с членовете на Националния инициативен комитет за честване на 140-годишнината от Руско-турската война.
"Благодаря на всички вас за усилията, които полагате за реализацията на амбициозния план с прояви, посветени на тази тържествена годишнина", заяви държавният глава Румен Радев, който се срещна днес на "Дондуков" 2 с членовете на Националния инициативен комитет за честване на 140-ата годишнина от Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. и възстановяването на българската държавност. Това съобщиха от прессекретариата на президента.

Според държавния глава сред българската общественост има големи очаквания и енергия, свързани с отбелязването на кръглата годишнина.

"Надявам се, че заложените прояви ще оправдаят това очакване", е добавил още Румен Радев.

Все още не е ясно дали на отбелязването на 140 г. от Освобождението на България ще присъства и руският държавен глава Владимир Путин. Преди дни руският посланик у нас Анатолий Макаров не изключи тази възможност, но посочи че едва ли това ще е на 3 март, заради президентските избори в Русия.

Посланикът все пак отбеляза, че годишнината се отбелязва през цялата 2018 година, така че посещение на руския президент е възможно по-късно.

Сред предвидените в програмата прояви има исторически изследвания, конференции, семинари, проекти, редица изложби и концерти. На срещата членовете на Националния комитет са обобщили свършеното до момента, както и предстоящите прояви в следващите месеци.

В разговора гостите са споделили с държавния глава затрудненията, които срещат, и са обсъдили варианти за решения.

По-рано президентът Радев се е срещнал с посланик Анатолий Макаров. В разговора двамата са направили преглед на двустранните отношения и предстоящите събития по отбелязването на 140-ата годишнина от Руско-турската освободителна война.Последно в Политика


Има ли шанс за Македония?

Македонският президент Георге Иванов очаква България да подкрепи незабавно започване на преговори за членство на Македония в Европейския съюз.