Испанският премиер Мариано Рахой реагира с възмущение на вербалната атака на гръцкия премиер Алексис Ципрас и поиска официално от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да осъдят думите на гръцкия лидер, съобщи испанският в. "Мундо", цитиран от БТА.

Според Ципрас двете иберийски държави се боят от своите собствени радикални сили преди изборите тази година.

Той обвини Испания и Португалия във водене на консервативна конспирация за сваляне на неговото ляво правителство.

Според Рахой нападката е в противовес с духа на солидарност, който трябва да ръководи отношенията между членовете на ЕС.

Португалският премиер Педро Пасуш Коельо също изпрати протестна нота до Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, в която нарече думите на гръцкия си колега "неверни, нечувани и непристойни за европейски лидер", отбеляза в. "Паис".

Волфганг Шойбле: Да дадем време на гръцкото правителство

Германският финансов министър Волфганг Шойбле смята, че трябва да се даде малко време на гръцкото правителство, дошло на власт само преди месец, и изрази увереност в желанието на Атина да направи реформи, съобщи Франс прес.

"Новото гръцко правителство е силно подкрепяно от народа. Имам му доверие, че ще въведе необходимите мерки и ще спази ангажиментите си", каза министърът в интервю за в. "Билд ам зонтаг".

"Да управляваш значи да се срещнеш с реалността", допълни той.

В интервю за Асошиейтед прес гръцкият му колега Янис Варуфакис каза, че Атина ще си постави за приоритет изплащането на дълга си към Международния валутен фонд.

Той допълни обаче, че плащанията към Европейската централна банка са "в друга лига" и подлежат на обсъждане с кредиторите.