Според Ципрас двете иберийски държави се боят от своите собствени радикални сили преди изборите тази година, съобщиха световни медии, цитирани от БГНЕС.

В реч пред своята партия СИРИЗА той се обърна към Мадрид и Лисабон, обвинявайки ги, че заемат твърда позиция в преговорите, които доведоха до удължаване на спасителната програма на Атина с четири месеца.

"Ние открихме, че срещу нас се изправя една ос от сили... водена от правителствата на Испания и Португалия, които по очевидни политически причини се опитаха да поведат целите преговори към ръба", каза Ципрас.

"Техният план беше, и все още е, да съсипят, свалят или да докарат правителството ни до безусловно предаване преди нашата работа да започне да дава плодове и преди гръцкия пример да достигне и други държави", заяви той, обявявайки, че това е така особено преди изборите в Испания.

Новото движение "Подемос" поведе в някои социологически допитвания, превръщайки се в сериозна заплаха за консервативната Народна партия на министър-председателя Мариано Рахой по време на изборите, които трябва да се проведат до края на годината.

В Португалия също трябва да се проведат избори след това лято, но засега там не се е появило толкова силно движение като СИРИЗА или "Подемос".

В интервю, публикувано преди Ципрас да изнесе своята реч, португалският премиер Педро Пасуш Коельо отрече страната да е заемала твърда позиция в преговорите по гръцката сделка в еврогрупата на финансовите министри от еврозоната.

Самият Пасуш Коельо се придържа към линията на правителствата от еврозоната, които са за политики, помагащи за икономически растеж, но без опитите за излизане от програмите на строги икономии като Гърция.

"Ние сме на същата страна като френското правителство, като италианските и ирландските власти. Мисля, че е лошо да се слага стигма върху страните от Южна Европа", каза още той пред вестник "Ешпресо".