"Нещата в страната вървят към успокояване, с изключение на областите Пловдив, Пазарджик и София–област", каза за БНР главен комисар Николай Николов.

По думите на Николов няма пряка опасност за живота и здравето на хората в засегнатите райони. Опасни язовири се наблюдават денонощно.

Вижте снимки >>

Николов отправи призив към хората да се вслушват в отправяните от органите на реда призиви за евакуация.

"Само тази година щетите от бедствията в Северен Централен и Североизточен регион са за над 300 млн. лева. Щетите от последните 10 дни още не са оценени", добави той.

Вчера пороен дъжд наводни Пазарджик и областта. Част от улиците в града бяха отцепени със заграждения заради блокирани във водата автомобили.
Пороят наводни десетки къщи в пазарджишкото село Добровница.

"Само една малка част в северната част на Добровница не е наводнена. Има къщи с над метър вода", каза кметът на пазарджишкото село Гурко Митев пред "Фокус".

Земеделски площи, дворове и улиците са пълни с вода. Опасенията на хората са, че реколтата ще загине. Жителите на селото са над 1300.

За последното денонощие пазарджишките пожарникари и спасители са извършили над 50 отводнявания в Добровница, уточниха от МВР.

Интензивните валежи усложниха положението в хисарските села Кръстевич и Красново, но положението е овладяно. Местният язовир "Гереджика" преливаше от преливника. Нивото му се следи постоянно.
Проблемите в двете села идват от водите, които слизат от склона на планината.

Част от пътното платно на магистрала "Тракия" бе наводнена от напоителния канал при отклонението за село Цалапица.
Затворен за движение бе пътят Цалапица - Съединение.

Временно бе затворен път II-81 в района на прохода "Петрохан" заради свлачище, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Само за два часа над 100 литра на квадратен метър дъжд е паднал в община Съединение снощи.
Дъждът активизира свлачище край Лъки. В Съединение се наводниха около 15 основни улици, отводнени бяха 70 сгради.

На територията на област Монтана обстановката е нормална. Извършва се 24-часово наблюдение на нивото на река Малокутловска и мостовете над нея, както и на яз. Огоста, който се изпуска контролирано. Повече от 32 литра на кв. м дъжд са паднали над областта през последното денонощие, предаде БНР.
Най-голямо е количеството на валежите в района на село Бъзовец, община Вълчедръм, където са измерени 58 литра на квадратен метър.

Интензивните валежи са причината за срутването на три подпорни стени на сгради в стария център на Смолян. От противопожарната служба съобщиха, че жена е била извадена от наводнено мазе в жилище в града.

Бедственото положение в Мизия е отменено 44 дни след бедствието. Повече от месец след потопа в началото на август водата там вече е годна за пиене. Зам.-кметът на Мизия Николай Нековски съобщи пред "Фокус", че все още се раздава храна, а днес на всички 100 домакинства ще бъдат дадени газови котлони с газови бутилки.

"До края на седмицата ще се раздадат и печки на всяко семейство, така че те вече ще имат, макар и примитивно, къде да готвят”, уточни Нековски.

По думите му вчера откриването на учебната година е преминало нормално. Детските градини в общината също работят.

В същото време НИМХ-БАН обяви оранжев код за интензивни валежи за 16 септември в областите Монтана, Враца, Пловдив, Смолян, Пазарджик и София-област.
Предупреждение за потенциална опасност от проливни дъждове (жълт код) е валиден за дванадесет области - Видин, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Благоевград, Кюстендил, Перник и София-град.

Според седмичната прогноза валежите ще спрат чак през нощта срещу четвъртък.