Именно за фирмите, които спечелиха търга, се твърди, че са свързани с депутата от ДПС и директора на "Лукойл България" и Бойко Борисов аргументира действията си с тези съмнения. Той дори каза, че "малко е попроверил кой е". И двамата обаче отрекоха да имат нещо общо.

„Това, че фирми, които вие, медиите, свързвате с тях, бяха извадени от поръчките, не означава, че съм казал, че са лоши”, коментира днес премиерът, цитиран от "Фокус".

Освен за "Хемус" бяха спрени и други обществени поръчки, като тази за личните документи и чистенето на летище София. За тях премиерът обяви лично от Брюксел, което породи съмнение, че това е направено под външен натиск.

Днес премиерът отново припомни, че 1.7 млрд. лв. са спрените средства, като допълни, че е приключил вече с темата за обществените поръчки, "инспекторатите си работят и толкова".

За картела на горива премиерът разкри, че е изпратил официално писмо до КЗК с молба за проверка, след което комисията я е осъществила.

Премиерът отказа да коментира изобщо дали бившият главен секретар на Министерския съвет по времето на първия кабинет на ГЕРБ - Росен Желязков, ще оглави новия състав на регулаторния орган, като се извини, че по темата за избора думата има парламентът.

Близо 3 милиарда лева контрабанда е спряна и парите са влезли в бюджета, подчерта той.

На въпрос защо при 3 млрд. лв. няма арестувани, премиерът отговори, че тогава не е имало бюро.

„Сега с бюрото всеки камион, всеки кантар, всичко се наблюдава. Като се направи тази превенция, парите си идват в бюджета. Сутринта правихме голяма среща на бюрото и за новия Закон за борба с корупцията по високите етажи със специализирания съд, прокуратурата и комисията по конфискация – всички те да участват в различните закони и съм убеден, че ще предложим нещо много действено“, обясни Борисов.

Премиерът най-вероятно има предвид отдела за митническо разузнаване и разследване, който бе създаден към митниците миналата година.