Десет къщи, които се строят безвъзмездно от Камарата на строителите в Хитрино, са построени и до дни ще могат да бъдат обитавани. Изграждането на една закъснява заради проблем със собствеността на имота, каза кметът на Хитрино Нуридин Исмаил пред БТА.

Не така обаче стоят нещата с 13-те къщи, които ще се изграждат в населеното място със средства от държавата, от Социалния фонд. От тях 6 са на груб строеж, а на още три са изградени основите. Останалите четири не са започнати.

Година след трагедията в Хитрино потърпевшите все още чакат пари за ремонт на къщите си, а дворовете им приличат на строителни площадки, съобщи Нова телевизия.

За възстановяването на селото бяха отпуснати 5 милиона лева през социалното министерство и още над 2 милиона лева дарения чрез БЧК. Никой от пострадалите обаче не смее да се оплаче. Има проблем и с разпределението на паричните помощи между 300 домакинства-задача на Обществения съвет в Хитрино.

Основната част от тях са за обзавеждане и електроуреди на пострадалите семейства. За целта домакинствата са разделени на три групи и две подгрупи.
Разликата в парите, които получават отделните групи са големи. 14900 лева за първа, близо 10 000 – втора, 2250 – трета.

В първа група би трябвало да попадат жилищни имоти с напълно или значително унищожено имущество. На една от улиците обаче от шест разрушени къщи, само една е поставена в първа група. Единият от номерата липсва в описите на щетите.

Собственикът на една от разрушените къщи е заключен във фургон. Той е в безпомощно състояние след операция на ставите. За да бъде изведен от там и настанен в нормална обстановка е била необходима намесата на омбудсмана Мая Манолова и шуменския кмет.