„Това е нашата лична помощ към хората. Парите ще бъдат за пострадалите хора от село Бисер. Да възстановим на хората къщите с тези пари. Все пак 1 млн. лв. от нас като партия са доста пари. Като видях пострадалите постройки, ще им помогнем малко, плюс това, което ще е от Европейската комисия, плюс това, което ще дадем от държавния бюджет, за да възстановим”, заяви лично премиерът Бойко Борисов пред Дарик радио.

Може би най-лошото предстои, защото снеготопенето може да доведе до "катастрофални последици”, но ще помагаме - това каза пък пред БНР еврокомисарят за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева, която днес посети залятото от язовир село и други засегнати места в района. 

Пред Дарик тя обясни, че Европейският фонд за солидарност, който може да изплати до 1 млрд. евро на година на страни, засегнати от бедствия, предоставя финансиране, когато щетите от бедствието надвишава 0,6 на сто от БВП на съответната държава.
"Това няма да го знаем следващите седмици, но когато са ясни щетите в България и ако отговаря на тези условия, страната да получи финансиране от този фонд", добави Георгиева.

По думите й със снеготопенето ще има проблеми. "Аз дотогава много се притеснявам, тъй като голямо наводнение изисква много внимателно управление и насочване на водата да не залее населени места, да има по-малко щети и разбира се да избегнем човешки жертви, но то също така води след себе си обикновено много тежки последици", смята еврокомисарят.
Според нея, ако се загуби електроподаването, може да се наложат доставката на генератори.

Георгиева изтъкна, че България трябва да инвестира пари от еврофондовете за превантивни мерки и да направи повече за установяване на рисковете и подготовка на хората за действие в аварийна ситуация. 
"Инвестиция в превенция - 1 лев пести 5-6-7 лева от щети. Не е само България, където изоставаме в създаването на такава култура за управление на риска, където институционално изоставаме, нямаме добра хоризонтална координация, нямаме добра връзка между центъра и местата", добави еврокомисарят.

Тя даде добра оценка на спасителните операции вчера в страната.
„Спасителните ни отряди са добри, но за съжаление в България малко изоставаме с техниката. Не само за България, но и в другите страни в ЕС, аз апелирам да се използват структурните фондове, за да се оборудват и да могат да помогнат на хората, изпаднали в бедствие", посочи Георгиева.

В отговор на въпрос тя заяви, че продължава да смята за удачно Гражданска защита да бъде на директно подчинение на премиера. Теза, която беше изразена от нея още преди две години.

Кристалина Георгиева призна, че за съжаление трябва да разкритикува държавата за начина, по който се поддържат и управляват язовирите в страната. „Действително трябва да имаме по-добра институционална база за управление на язовирите, те са пръснати по много институции, не се знае кой за какво отговаря и това не може да продължава", категорична беше тя.
Посочвайки, че това не е само слабост в България, тя допълни, че сега е добро време за решаването на този институционален проблем.

Еврокомисарят се надява случващото се да доведе до кардинална промяна на оценката и управлението на рисковете: „Светът се измени. В Европа живеем с илюзията, че природата е най-страшна в Азия, а през последните 10 години в Европа при бедствия са загинали 100 000 души и това ни е струвало 150 млрд. евро".

По-късно Георгиева пристигна в бедстващото село Бисер. Тя донесе със себе си одеяла и неща от първа необходимост за пострадалите от бедствието.