В този ден се отдава почит към паметта на починалите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България и на всички паднали в редовете на Българската армия.

В този ден във всеки православен храм се извършва специално богослужение - Литургия за упокой и Обща панихида, която се отбелязва като Задушница.

Архангеловата задушница е израз на вярата в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите.  

Затова живите отдават почит и признание на покойниците като правят помен - възпоменание, така че те не са забравени. Това е и връзката между земната и небесната Църква. На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се правят и т. нар. раздавки - сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко, вино и др.

Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 година. Прекъснат е през 1946 година. Преди 15 години – през 1992 година, Министерството на отбраната и Съюзът на военноинвалидите и пострадалите от войните възстановяват ритуала. 

Панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница се проведе в София и в градовете Карлово, Плевен, Асеновград, Варна и Бургас. Панихида бе отслужена от 11.00 часа във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища.

На ритуала в София присъстваха президентът Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Велизар Шаламанов, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов, командирите на Сухопътните войски и Военновъздушните сили генерал-майор Андрей Боцев и генерал-майор Румен Радев, представители на ръководството на Министерството на отбраната, висши офицери, военнослужещи от Столичния гарнизон, членове на военнопатриотичните съюзи.

Панахидата в Карлово започна в 11.00 ч. в района на 61-ва механизирана бригада пред паметника на воините, загинали във войните 1912-1918 г. В Плевен от 09.00 ч. се отслужи панахида пред паметника на загиналите от 4-ти пехотен полк в Сръбско-българската война.

Военнослужещи от Сухопътните войски от гарнизон Плевен поднесоха венци и цветя в памет на героите. Панихидата в Асеновград започна в 10.30 ч. в района на военно формирование 24 490 пред паметника на загиналите във войните 1912-1913 г.

Панихидата във Варна се проведе в 10.00 ч. пред Паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 г. в района на Старите гробища на гр. Варна. Военнослужещи от Военноморските сили и Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите.

В ритуала участваха Представителният духов оркестър на ВМС и почетен караул от състава на ВВМУ.

Панихидата в Бургас започна в 11.30 ч. пред паметника на загиналите от 24-ти Черноморски пехотен полк пред военния клуб в града. В ритуала участваха военнослужещи от Военноморските и Военновъздушните сили и Сухопътните войски.

Същия ден делегация, водена от началника на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Атанасов, ще се преклони пред паметта на българските воини, загинали през войните за национално освобождение и обединение на българското военно гробище в село Цапари, Битолско, Република Македония.

Допълнителен транспорт в София заради Задушница