Президентът на Полша Анджей Дуда подписа приет от управляващата партия "Право и справедливост" закон, който дава на министъра на правосъдието правомощия да назначава и уволнява председателите на общите съдилища в страната. Преди това той отхвърли два спорни закона, ограничаващи независимостта на съдебната власт.

"Президентът подписа законопроекта от 12 юли", съобщи заместник-началникът на президентската канцелария Анджей Муха на уебсайта на президентството. По думите на Муха законът засяга дейността на обикновените местни съдилища, посочва БТА.

Снощи пред президентския дворец във Варшава отново се събраха протестиращи, които поискаха и трето вето - над закона за обикновените съдилища, който президентът реши да подпише. Друг протест имаше пред Върховния съд, чиято председателка Малгожата Герсдорф благодари на хората за подкрепата им.

Полският премиер Беата Шидло заяви, че неочакваното президентско вето на законите за промяна на съдебната система е забавило въвеждането на необходимите реформи.

"Всички искаме да живеем в справедлива Полша, затова е необходима реформа на съдилищата. Днешното вето на президента забави работата по реформата", подчерта тя в обръщение към нацията, излъчено по обществената телевизия.

Правителството не трябва да се поддава на натиск от улицата и от чужбина, добави Шидло, визирайки продължаващите протести срещу планираните реформи и критиките от ЕС.

Хиляди поляци протестират няколко поредни дни заради новите правила, прокарани в парламента от управляващата партия, които драстично ограничават независимостта на съдебната власт.

Протестиращите виждат в тези действия на управляващата партия "Право и справедливост" посегателство срещу демократичните устои на страната. Те обвиняват партийния лидер Ярослав Качински, че се държи авторитарно, за да се укрепи на власт.

Законопроектът бе набързо приет от двете камари на парламента през последните дни и сега чака подписа на Дуда, за да влезе в сила. "Право и справедливост", която има мнозинство в долната камара и в Сената, защитава реформите, които според нея са необходими за рационализиране на съдебната система и за борба с корупцията.