"Сключено е споразумение между правителствата на Полша и САЩ. Полската страна ще предостави територии и обекти, принадлежащи на авиобазата в Ласк, центъра за обучение на пехотата в Дравско Поморские и военни комплекси в Сквежина, Чеханов и Хушча", съобщи ведомството, цитирано от ТАСС и БТА.

Тези територии и обекти се предоставят "за изпълнение на общи отбранителни цели", се отбелязва в изявлението.

"Споразумението позволява на американската страна да отделя от бюджета си средства за развитие на необходимата инфраструктура, даваща възможност за присъствие на въоръжени сили на САЩ на територията на Полша. То може да се изразява в разполагане на войници и складиране на оборудване, боеприпаси и материали", посочва министерството.

"Споразумението също така дава възможност за създаване на база с американско оборудване на територията на страната ни, което ще укрепи присъствието на съюзници и равнището на сигурност както на Полша, така и на целия регион", заявява полското министерство на отбраната.

Министрите на отбраната от страните членки на НАТО вчера утвърдиха обособяването на два нови изнесени командни центъра - в Унгария и в Словакия. Тези центрове, заедно с вече обособените структури в България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония, ще спомагат за разгръщането на силите за бързо реагиране на алианса "на юг" - към Турция, Сирия и Ирак.