Германският канцлер Ангела Меркел обеща, че "ще работи конструктивно" с британския премиер Дейвид Камерън за реформиране на Европейския съюз, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА и БНР.
Камерън се срещна с Меркел като част от разговорите си с европейските лидери, в които се опитва да издейства реформи на Евросъюза преди провеждането на референдум за членството на Великобритания през 2017 г.

На пресконференция в Берлин Меркел отново потвърди желанието си Великобритания да остане член на съюза.

"Там, където има желание, има и начин това да бъде постигнато. Ще участвам конструктивно в дискусиите за реформиране на ЕС. Искам да намерим решение. Като се замисля как започнахме преговорите за бюджета и все пак намерихме решение - това е отличен пример за сближаването на привидно непримирими позиции", каза Меркел.

Канцлерът не изключи възможността за промени на европейските договори, които иска Великобритания, отбелязва Франс прес.
Меркел обаче припомни, че първо трябва да обсъдят в детайли желаните от Лондон реформи, после да се види какви последици ще имат за европейските институции.

"Когато човек е убеден в една идея, не можем да твърдим, че евентуална промяна на договорите е нещо абсолютно невъзможно", коментира тя.

Меркел и Камерън не отговориха на въпросите на журналисти дали промените на европейските договори могат да бъдат направени преди Великобритания да организира референдума за членството си в ЕС, отбелязва Ройтерс.

Двамата подкрепиха германския вицеканцлер Зигмар Габриел, който се обяви за Европа на "различни скорости."
Според Меркел това вече се случва и даде пример с държавите в еврозоната, които имат повече задължения от другите, както и тези в Шенген.

"Така че, Европа на "две скорости" е днешната реалност",
обясни тя.

Според Камерън Европа не само се движи с различни скорости, но понякога и в различни посоки.

По думите му Европа трябва да има гъвкавостта на мрежа, а не сковаността на блок.

"Мисля, че започнахме да намираме тази гъвкавост и трябва да я окуражаваме, а не да се плашим от нея. Да я приемаме за силна страна на Европа, която искам да изградя. Сила е да можеш да обединиш различните държави, различните им желания и различните им позиции за правилния избор", добави премиерът.

Преди визитата си в Берлин, той бе на посещение във Варшава на среща с полския си колега Ева Копач.

"Евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз ще отслаби блока", обобщи полският министър по европейските въпроси Рафал Тшасковски след срещата им, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Според него двамата лидери са обсъдили положението във Великобритания след изборите и основните й изисквания за промените в европейското право.

"Полша смята, че Великобритания трябва да остане в ЕС. Без нея Евросъюзът ще е по-слаб", каза Тшасковски.

Полската страна повдигнала въпроса за свободното движение на хора и социалните придобивки за имигрантите.

В Обединеното кралство живеят над 654 000 поляци от общо 41,5 млн., или 1,6 процента от общия им брой в Европа.

"Посланието на премиера Копач беше ясно. Не може и дума да става за каквато и да било дискриминация на поляците. Камерън заяви, че не е против свободата на движение на работниците, но е необходимо да се замислим дали трябва социалните придобивки да останат на сегашното си равнище", отбеляза Тшасковски.

Британският премиер обяви наскоро нови планове за справяне с незаконната имиграция и за затягане на граничния контрол.

Относно изискванията на Камерън, които Полша е готова да подкрепи, Тшасковски назова въпроси като дерегулацията и засилването на ролята на националните парламенти.

Камерън вече се видя с холандския лидер Марк Рюте и с френския президент Франсоа Оланд.
Франция обвини Камерън, че се опитва да "разглоби" ЕС.