Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и президентите на осем държави ще посетят Полша за честванията и конференцията, посветени на 70-годишнината от края на Втората световна война, предаде ТАСС, като цитира канцеларията на полския президент Бронислав Коморовски.
 
Участие в тържествата са потвърдили президентите на България, Естония, Кипър, Литва, Румъния, Украйна, Хърватия, Чехия, премиерът на Словакия, генералният секретар на ООН и председателят на Европейския съвет, съобщи президентската канцелария, цитирана и от БТА.
 
Тържествата ще започнат в Европейския център на солидарността с историческата конференция "Наследството на Втората световна война". Дискусията на историците ще бъдат последвани от политическа на тема "Европейска интеграция. Поуките от Втората световна война и съвременното й значение", която ще бъде водена от президента Бронислав Коморовски.
 
Вечерта на 7 май държавните и правителствените ръководители ще участват във възпоменателните церемонии на полуостров Вестерплате, където на 1 септември 1939 г. са паднали първите бомби на Втората световна война, добавя ТАСС, като цитира канцеларията на полския президент.

Парадът в Москва на 9 май

Бан Ки-мун ще посети Москва за участие в тържествата по случай 70-годишнината от победата във Великата отечествена война. Той планира да се срещне с президента на Русия Владимир Путин.

По време на визитата в Москва Бан Ки-мун ще бъде съпроводен от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

На 8 май генералният секретар ще бъде в Киев, където ще има среща с украинския президент Петро Порошенко и други украински представители.

В началото на април шефът на администрацията на Путин - Сергей Иванов, каза, че предварително участие са заявили 25 държавни глави и лидери на няколко организации.

Повечето страни членки на ЕС и САЩ бойкотират тържествата заради ролята на Москва в конфликта в Източна Украйна. Участие отказаха президентите на България, Полша, Финландия, Словакия, Словения, Израел, Литва, Латвия, Естония. Няма да присъстват и премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, както и председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск.
САЩ ще бъдат представени от посланика си в руската столица Джон Тефт.

Украинският министър-председател Арсений Яценюк обвини Русия в опит да "приватизира" Деня на победата във Втората световна война.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви и че френският президент Франсоа Оланд също няма да присъства на тържествата в Москва.

Северноокорейският лидер Ким Чен-ун е отменил заради "вътрешни работи" визитата си в Москва за 9 май.