Това съобщи главнокомандващият сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Фредерик Бен Ходжис, цитиран от Ройтерс и БТА.
 
САЩ разположиха неколкостотин военни в четирите държави след като Русия анексира Крим през март, напомня Ройтерс. С това военно присъствие НАТО иска да вдъхне сигурност на източноевропейските съюзници, че ще ги защити от всякаква руска заплаха, посочва агенцията.

САЩ възнамеряваха да изтеглят войниците си от Полша, Литва, Латвия и Естония в края на годината, но мисията ще продължи, каза генерал Фредерик Бен Ходжис пред журналисти във Вилнюс.

"Планираме ротация на тези сили през следващата година. Определени са частите, които ще участват в мисията. Военни от американските сухопътни сили ще останат в Литва, Естония, Латвия и Полша докато е необходимо да възпират руска агресия и да гарантират сигурността на съюзниците ни", каза той.

През лятото държавните глави на страните от Централна и Източна Европа поискаха последователно укрепване на източния фланг на НАТО. България, Румъния, Литва, Латвия, Естония, Полша, Унгария, Чехия и Словакия заявиха, че сред приоритетите на алианса трябва да са изграждането на система за противоракетна отбрана и киберзащита.