Това съобщи министърът на вътрешните работи на Полша Йоахим Бруджински чрез Туитър, съобщиха полски медии и ТАСС.

"Възложих на съответните отдели на министерството да следят този въпрос", заяви министърът и посочи, че не му се струва необходимо "отдалечените като култура, начин на мислене, исторически и географски правоверни саудитски уахабити да подкрепят полските татари, които винаги са можели да разчитат на подкрепата на собствената си Родина".

Така министърът коментира информацията, че в Бялисток, Североизточна Полша, ще се строи център, спонсориран от саудитския крал Салман и носещ неговото име.

Туитът на министъра е в отговор на пост на свещеник Тадеуш Исакович-Залески, духовен водач на полските арменци, който е и активен общественик, краевед и историк. Той заяви, че центърът се финансира от "нетолерантната Саудитска Арабия, която подкрепя "опасни радикали", и призова премиера Матеуш Моравецки и вътрешното министерство да реагират.

За плановете за изграждане на центъра съобщи през декември председателят на Мюсюлманския религиозен съюз, мюфтията Томаш Мишкевич на среща на президента Анджей Дуда с представители на полските национални малцинства.

Това е подарък за полските татари и други мюсюлмани, "които живеят в мир и хармония вече повече от 600 години", каза мюфтията и съобщи, че строежът ще се финансира от Саудитска Арабия.

В Полша живеят около 5000 татари. Макар да са малобройни, те пазят своята култура и традиции.

Бялисток е един от основните центрове на религиозния живот на мюсюлманската общност в Полша, там живеят около 700 татари, но и мюсюлмани от други националности.

В града има сграда, използвана доскоро от мюсюлманската общност безплатно. Неотдавна тя бе откупена от държавата. Плановете се на тази база да бъде създаден съвременен център, който да изпълнява и ролята на джамия и молитвен дом.