В протеста пред президентския дворец са участвали около 50 000 души според организаторите, а според полицията - 14 хиляди.

Демонстрантите призоваваха президента Анджей Дуда да наложи вето на закона за Върховния съд. Този закон дава на изпълнителната власт, контролирана сега от партия "Право и справедливост", повече власт да влияе върху състава на съд.

Остро недоволство будят и други два закона, които според критиците им унищожават независимостта на съдебната система и представляват заплаха за демокрацията.

Но министър-председателката Беата Шидло заяви в обръщение по телевизията, че правителството няма да се поддаде на натиска на "полски или чужди защитници на интересите на елитите".

Тя изглежда имаше предвид предупрежденията на ЕС, че на Полша може да бъдат наложени санкции, включително тя да бъде лишена от право на глас в съюза.

"Вече сме съвсем близо до задействане на чл. 7 от договора на ЕС, синоним на възможни санкции като отнемане на правото на глас на Полша в Съвета на ЕС", предупреди зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

Протестите продължават отдавна, но сега избухнаха с нова сила. Вчера Сеймът, долната камара на полския парламент, прие закон за Върховния съд, който предвижда освобождаване на всички настоящи членове на съда с изключение на избраните от президента.

Променя се и структурата на съда, като се добавя камара, която ще се занимава с нарушенията на правилата или етичните норми в съдебната система.

Очаква се днес Сенатът, в който управляващите имат мнозинство, да гласува новия закон, който след това ще очаква подписа на президента, за да влезе в сила.