Комисията прикани Полша в следващите 3 месеца да предприеме мерки, за да бъдат защитени правомощията на Конституционния съд.

Решението идва след месеци безплодни дипломатически усилия, след като партията "Право и справедливост", спечелила изборите през октомври м.г., реформира Конституционния съд и държавните медии. Това според Брюксел може да подкопае баланса на властите.

Полският парламент прие миналата седмица нов закон за Конституционния съд, но не взе предвид изразените от Брюксел безпокойства.

"Въпреки водения от началото на годината диалог с полските власти, Комисията смята, че основните проблеми, които застрашават върховенството на закона в Полша, не са били решени", каза зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

"Приканваме полските власти да действат по отстраняването на тази системна заплаха за върховенството на закона и да информират до три месеца Комисията за взетите мерки", добави Тимерманс, цитиран от Франс прес.

Предупреждението е поредна стъпка в безпрецедентната процедура, в която ЕК разследва дали Полша нарушава основните ценности на ЕС с реформата на Конституционния си съд. От предишния ход на ЕК изтекоха близо два месеца.

Последната мярка в тази процедура е преустановяване на правата на гласуване на Полша в Евросъюза.

Варшава: Прибързани действия

Днешните действия на Европейската комисия по проблема с Конституционния съд на Полша са прибързани и излагат Комисията на риска да загуби авторитета си, заяви в отговор полското външно министерство, цитирано от Ройтерс и БТА.

"По отношение на днешното решение на Европейската комисия заявяваме, че действията на Комисията преди влизането в сила на закона за Конституционния съд определено са прибързани. Те излагат Комисията на риска да загуби авторитета, необходим за изпълнението на описаните в европейските договори нейни задължения", се казва в изявление на полското дипломатическо ведомство.

"Смаян съм от решението на Европейската комисия, която следва да подкрепя повече държавите-членки“, коментира полският министър на вътрешните работи Мариуш Блашчак. Брюксел явно „не е научил урока си от Брекзита“, каза министърът, цитиран от австрийската медия ORF и "Фокус".

Протести против промените, свързани с Конституционния съд се развиват и в самата страна.

Под прозорците на полския премиер е установен малък палатков лагер. От близо 5 месеца обитателите му действат против реформата чрез дискусии, петиции, раздаване на брошури.

Според опозицията реформата на Конституционния съд може да парализира работата му.


КРЪСТОСАН ОГЪН: Какъв човек би говорил, че в Полша няма демокрация