Така полският министър на външните работи Гжегож Схетина опита да обясни днес причината да не бъде изпратена лична покана до руския президент Владимир Путин по този повод, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Всички посолства бяха информирани за честванията и поканите бяха открити", заяви Схетина пред частната радиостанция Радио Зет. Всяка страна е трябвало сама да определи равнището на своята делегация, обясни той.

Русия ще бъде представена от началника на президентската администрация Сергей Иванов, защото Путин не желае да присъства на събития, на които не е бил поканен лично, отбелязва АФП.

Схетина се спря отново на въпроса ден след полемиката между Москва и Варшава, предизвикана от неговото изказване, че концлагерът Аушвиц-Биркенау в Освиенцим е бил освободен от украинци от Първи украински съветски фронт.

На 27 януари 1945 г. лагерът е освободен от Червената армия, в чийто състав има руснаци, украинци, чеченци, татари, грузинци и казахстанци, припомня АФП.

Руското външно министерство реагира бързо, порицавайки антируската истерия във Варшава и призовавайки за спиране на подигравките с историята.

Схетина заяви вчера, че думите му не са били насочени срещу Русия, а отразяват историческата реалност.

"Червената армия е освободила лагера "Аушвиц-Биркенау" и ние всички го знаем", каза той.
"Не разбирам нервната реакция на (руския външен) министър Лавров, когото винаги съм считал за спокоен и честен човек", добави Схетина.

Изявлението на полския министър на външните работи, че Освиенцим е бил освободен от украинци, е кощунствено и цинично, заяви Сергей Лавров. Концлагерът е освободен от Червената армия, подчерта вчера руският министър.

Пълният списък на персонала от лагера е готов

Вече е налице пълният списък на служителите в нацисткия концлагер, заяви днес прокурорът от Института за национална памет (ИНП) Лукаш Грамза, цитиран от ПАП и Франс прес, на които се позова БТА.

По думите му в списъка фигурират имената на около 9500 надзиратели и други служители в лагерния комплекс.

Цел на следствието, което се осъществява в сътрудничество с съдебните власти в Германия, е изправяне пред правосъдието на останалите живи членове не персонала на "Аушвиц". Днес около стотина от тях живеят на територията на Германия.

Освобождаването на лагера

Комплексът "Аушвиц-Биркенау", чието начало е положено през 1940 г., е включвал мрежа от над 40 подлагера. Там са унищожени над 1,1 милиона души, главно евреи, но и поляци, цигани, съветски военнопленници и хора от други народности.

На 27 януари 1945 г. части на Червената армия освобождават лагерния комплекс и го администрират в продължение на половин година.