Изявлението му е  публикувано във  варшавския вестник "Газета виборча", предаде БТА.

Според министъра сключеното през 1997 г. споразумение е политическо и не е правно ангажиращо, а освен това е постигнато в "други международни реалии".

По думите на Вашчиковски, така Полша се стреми да изравни нивото на сигурност в алианса.

"Германия смята, че това ще бъде конфронтационно поведение спрямо Русия. Тогава ние питаме: за чие удобство ви е грижа повече? За държава, която е в съюз с вас в ЕС и НАТО, или за държава, която е отвън и вече води трета война: с Грузия, Украйна и сега в Сирия?" , попита той.

В интервюто си пред "Газета виборча" новият пръв дипломат на Полша признава, че полската и немската икономика са "в симбиоза" и не трябва да бъде правено нищо, което да навреди на тези отношения.

Същевременно Вашчиковски заявява, че Германия има съвсем различен възглед за сигурността на Полша.

"Смятаме, че в НАТО не може да има два тавана на сигурност. Различен за Западна Европа, където са базирани американски войски, има военни бази, отбранителни съоръжения, а в Полша да няма нищо. А именно Полша е съсед на Русия, която ни шантажира", заключава полският външен министър Витолд Вашчиковски.

ТАСС цитира изявление на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който отказва да коментира думите на полския министър.

"Навярно нашето министерство на външните работи ще реагира някак", посочва Песков.

Знамената на ЕС свалени

Новият премиер на Полша Беата Шидло прекрати практиката на проевропейски настроените й предшественици и премахна знамето на Европейския съюз от залата за седмичните й пресконференции, предаде Асошиейтед прес.

Шидло се яви вчера на брифинг за медиите след първото работно заседание на полския кабинет, откакто консервативната партия "Право и справедливост" пое властта миналата седмица. Зад нея обаче имаше само знамена на Полша.

Попитана за промяната, Шидло заяви, че в тези трудни времена е благодарна, че Полша е част от НАТО и ЕС, но че правителствените пресконференции, които са посветени на национални въпроси, отсега нататък ще се провеждат "на фона на най-красивите бяло-червени знамена".

Синият флаг на ЕС все още виси на входа на канцеларията й и в парламента, допълва Асошиейтед прес.

Сайтът за авиокатастрофата край Смоленск е закрит

Новото полско консервативно правителство е закрило тази седмица уебсайта на държавната комисия по разследването на самолетната катастрофа в Русия през 2010 г., в която загина полският президент Лех Качински и десетки полски политици, военни и общественици.

"Сайтът бе закрит и просто ще остане закрит", каза снощи премиерът Беата Шидло от управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС).

Лидерите на тази партия, още докато тя беше в опозиция, преди да спечели миналия месец парламентарните избори, оспорваха заключението на държавната комисия, че катастрофата край Смоленск е инцидент.

Лидерът на ПиС Ярослав Качински, който е брат на загиналия президент, многократно е заявявал, че случилото се със самолета е плод на руска конспирация.

Качински е обвинявал тогавашния премиер Доналд Туск, че е проявил небрежност при третирането на казуса.

Днес говорителката на правителството Елжбета Витек каза, че Туск трябва да бъде изправен пред Държавния трибунал - върховната съдебна инстанция в Полша. Тя обаче уточни, че това е лично нейно мнение.