Желанието на Полша да денонсира Основополагащия документ за отношенията между НАТО и Русия, за да може да приеме на своя територия бази на алианса, е крайно опасна провокация, заяви руското външно министерство, цитирано от Франс прес и БТА.

В интервю, публикувано в полски вестник, новият полски външен министър Витолд Вашчиковски каза, че в "Западна Европа са разположени американски войски, има военни бази и отбранителни инсталации, докато в Полша няма нищо". Той отбеляза, че споразумението, които стои в основата на това положение, е "договор с политически характер, който няма законова сила и е сключено в друга международна реалност", преди присъединяването на Полша, Чехия и Унгария към НАТО през 1999 г.

"Ние смятаме тези изявления (...) за крайно провокативни и опасни", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от руските информационни агенции. Според нея изразеното от Вашчиковски желание допринася за създаването на определени нагласи у западното население преди следващата среща на върха на НАТО, планирана за юни 2016 г. във Варшава.

Полското външно министерство заяви, че думите на ръководителя на полската дипломация са били изтълкувани неправилно в Москва.

"Полският министър не говореше за Основополагащия документ за отношенията НАТО-Русия, приет през 1997 г., а за политическа декларация на НАТО за неразполагането на големи военни единици в Централна Европа. Заключенията на говорителката на руското министерства са неоснователни", посочи в комюнике полското външно ведомство.

Министерството не уточни за коя декларация на НАТО е говорил полският министър, отговаряйки с "да" на въпроса "ще поиска ли той анулиране на споразумението НАТО-Русия от 1997 г."

Основополагащият документ за отношенията между НАТО и Русия, който ангажира най-вече алианса да не разполага ядрени оръжия на територията на новите си членове, засяга въпроса за постоянното разполагане на негови сили в Централна Европа при ясни параметри. Москва го интерпретира като забраняващ разполагането на постоянни бази на НАТО.

Ние искаме равнището на сигурност (при старите и новите членове на НАТО) да бъде еднакво, каза Вашчиковски пред в. "Газета виборча".