Това заяви по БНР Александра Шнегоска-Гоздик от Комитета за защита на демокрацията, известен с абревиатурата КОД.

В началото на месец май (на 7-ми) от Комитета успяха да съберат над 240 000 поляци, които протестираха срещу антидемократичните, според тях, действия на полското правителство.

Сега от КОД са на европейска обиколка, търсейки подкрепа и съмишленици в други държави. У нас те се срещнаха с представители на "Протестна мрежа" и "Зелените".

Шнегоска-Гоздик каза, че е впечатлена от протестите срещу кабинета на Орешарски, продължили 400 дни.

"За нас е изключително важно да обменяме опит и да разказваме какво всъщност се случва в Полша, какво прави правителството. Ние искаме да чуем какво се случва в другите държави с техните правителства", каза тя.

Знаем за мащабните протести в България, които продължиха 400 дни. За нас е изключително важно да научим как може да се мотивират хората да продължат да протестират цели 400 дни, добави Шнегоска-Гоздик.

По нейните думи това означава много за тях, защото се запознават с много нови хора, с много идеи и научават изключително важни и полезни неща.

"Това ни прави по-силни, за да можем да кажем истината", заключи представителят на полските протестиращи.

На 4 юни в Полша ще има голяма демонстрация в подкрепа на демокрацията, в която се очаква да се включат всички бивши полски президенти. Подобни прояви ще има и в много други европейски държави. В София ще се проведе демонстрация пред полското посолство.

КОД беше създадена през ноември, малко след като партията Право и Справедливост пое властта и предприе стъпки, довели до намаляване на правомощията на Конституционния съд.

Тези действия бяха разкритикувани от ЕС и Съвета на Европа, според които правителството във Варшава подкопава върховенството на закона като централизира властта.

Оттогава организацията за защита на гражданските права организира множество антиправителствени демонстрации.

Шествието на 7 май се смята за тест за това дали протестното движение е запазило импулса си.