Хиляди поляци участваха днес в протест в центъра на Варшава срещу политиката на консервативното правителство, което според критиците му разделя нацията, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Протестиращите дойдоха от всички краища на Полша за събитието, организирано от Комитета за защита на демокрацията.

Групата редовно организира демонстрации срещу управляващата от 10 месеца партия Право и справедливост и срещу нейния лидер Ярослав Качински.

Митингът започна пред сградата на Конституционния съд, независим орган, който според критики на опозицията и на ЕС полското правителство се опитва да контролира в нарушение на демократичните и европейските принципи.

С бяло-червени национални знамена и синьо-жълти европейски флагове протестиращите разкритикуваха също подкрепата от депутатите за забраната на абортите и новата образователна реформа.

Интелектуалци и обществени фигури заявиха, че са разтревожени от това, което става в страната, и призоваха за реформи.

Адам Михник, историческа фигура на антикомунистическата опозиция и главен редактор на вестник "Газета виборча", предупреди управляващите да не нарушават конституцията и подчерта, че поляците не могат да приемат политика, водеща към изолация на Полша и конфликти със съседите, съобщи Франс прес.

Хиляди лекари и медицински работници на протест

Лекари, медицински сестри и здравни работници протестираха днес във Варшава с искане да се увеличи бюджетът за здравеопазването, предаде Франс прес.

Пристигнали от цяла Полша, демонстрантите - близо 6000 според кметството на Варшава, заклеймиха катастрофалните последици за здравната система на страната от слабото заплащане и най-вече бягството на младите лекари, които предпочитат да упражняват професията си в чужбина.

Полша е една от страните в Европа с най-малък брой лекари на човек от населението, заявиха редица демонстранти.

Целта на днешния протестен поход бе бюджетът за здравеопазването незабавно да бъде увеличен, според препоръките на Световната здравна организация, до 6,8 на сто от брутния вътрешен продукт спрямо сегашните 4,5 на сто.

През юли правителството заяви, че тази цел би могла да бъде постигната едва към 2025 година.