Дуда каза това на пресконференция, на която коментира разразилия се скандал в Полша, свързан с тайно записани разговори на водещи политици, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Вчера в публичното пространство изтече информация за разследването на скандала и това доведе до редица оставки.

Дуда изрази притеснение, че този случай датира от година, а оставките в правителството бяха подадени едва сега.

Един от близките съветници на Дуда - Кшищов Шчерски заяви, че след встъпването в длъжност на новия президент /6 август/ полският парламент трябва да бъде разпуснат. Според него Дуда е единственият център на стабилност.

Вчера полският премиер Ева Копач изненада всички, като обяви оставката на председателя на парламента Радослав Шикорски, бивш външен министър в предишното правителство.

Копач обяви оставката и на трима министри – на здравеопазването, на спорта и на финансите. Имената на всички тези хора бяха опетнени от скандала с тайно записаните разговори и изтичането на информацията за разследването, посочва Франс прес.

Ръководителят на съветниците на Копач - бившият министър на финансите Яцек Ростовски, координаторът на полските специални служби Яцек Чихоцки и четирима заместник-министри също подадоха оставка.

Бизнесменът Збигнев Стонога, който навремето се занимаваше с политика в бившата популистка партия Самоотбрана, качил тази седмица в интернет откъси от съдебни документи от разследването на компрометиращи разговори между висши политици и икономисти в Полша. Сред тях са и подалите оставка.

Скандалът с тайно записаните разговори избухна миналото лято. Тогава в пресата се появиха откъси от записите.

Според полски медии главната прокуратура и специалните служби е можело да попречат на това изтичане, но не са го направили по неизвестни причини. В изтеклите информации има и лични данни на 40 агенти на разузнаването.