Така Дуда победи досегашния президент десноцентрист Бронислав Коморовски, който получи 47%, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
 
Победата на 43-годишния юрист трябва да бъде официално потвърдена днес, когато ще бъдат обявени окончателните резултати. Тя може да открие пътя към връщане във власт на неговия наставник Ярослав Качински, водач на консервативната и популистка партия Право и справедливост (ПС), с парламентарните избори през есента.
Ярослав Качински беше премиер през 2006-2007 година.

Партията, издигнала Дуда, е евроскептична и експерти прогнозират напрежения с Европейския съюз.

Предизборната платформа на Дуда предвиждаше намаляване на възрастта за пенсиониране от 67 на 65 години, намаляване на данъците и насърчаване на полския бизнес.

Предупреждение към центристкото мнозинство

В. "Газета виборча". коментира, че избирането на президентския пост през 2005 г. на Лех Качински, брат близнак на Ярослав Качински, е позволило на власт да дойде тяхната евроскептична и ксенофобска партия.

Според в. "Полска таймс", "избирателите са казали "стига толкова" на "Гражданска платформа", управляващата от близо осем години партия, близка до досегашния президент Бронислав Коморовски.

Политиците от Гражданска платформа свикнаха да управляват. За тях властта не е дълг, а привилегия. Те обаче получиха урок“, коментира консервативният всекидневник "Жечпосполита", който си задава въпроса доколко избраният държавен глава е независим от партията Право и справедливост.

Сдал поста/приел поста

Самият Коморовски веднага призна поражението си и поздрави своя съперник.

"Скъпи приятели, този път не успяхме. Така решиха гражданите на свободна и демократична Полша. Затова поздравявам моя конкурент. Поздравявам го за неговия резултат и му пожелавам добър президентски мандат, защото желая доброто на Полша", каза досегашният президент.

Дуда му благодари за тези думи и благодари на хората, гласували за него, пожелавайки да са още повече на следващите избори.

Дуда е евродепутат от ПС, който бе почти неизвестен преди началото на предизборната кампания. Той ще встъпи в длъжност като президент на 6 август.

62-годишният Коморовски, кандидат на управляващата либерална партия Гражданска платформа, бе президент от 2010 г.

В Полша президентските правомощия са относително ограничени, но съжителството на младия консерватор с правителството на Гражданска платформа на министър-председателката Ева Копач може да се окаже трудно заради големите различия между двете партии, посочва АФП.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поздрави Анджей Дуда за изборната му победа и му пожела успешно президентство, съобщи ТАСС.

Официално Дуда ще встъпи в длъжност на 6 август, когато изтича мандатът на Коморовски.

Още днес обаче Анджей Дуда започна първия си ден след изборите с раздаване на кафе на жителите на столицата Варшава. В рамките на акцията той поговори с граждани край станцията на метрото "Център", предаде ТАСС.

АНКЕТА: Ще продължи ли подемът на евроскептиците?