Избирателната комисия потвърди победата на консерватора Дуда срещу действащия президент Бронислав Коморовски след преброяване на бюлетините от 28 от общо 51 регионални избирателни комисии, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според предварителните резултати 53,8 процента от избирателите са дали гласа си за Дуда, докато за Коморовски, кандидата на партия "Гражданска платформа", това са направили 46,2 процента.
Макар че официалните резултати не се очаква да излязат по-рано от довечера, действащият президент вече призна поражението си.

"Естествено като президент не мога да бъда ангажиран партийно на никакво ниво", каза 43-годишният Дуда, който е адвокат и евродепутат.

Той беше правен съветник на консервативния президент Лех Качински, преди да загине при самолетна катастрофа в Русия през 2010 г.

По-рано Дуда вече увери избирателите, че ако спечели, ще бъде "президент на всички поляци".

В Полша държавният глава може да излиза със законодателни инициативи и да налага вето на всякакви закони, които парламентът приема.

Въпреки ограничените правомощия в предизборната платформа на Дуда присъстваше понижаване на възрастта за пенсиониране, увеличаване на необлагаемия минимум за данъка върху доходите, както и защита на полските предприятия, отбелязва ДПА.

Премиерът Ева Копач, която подобно на Коморовски е представител на либералната партия "Гражданска платформа", обеща да има "възможно най-доброто сътрудничество" с новия президент.

Президентските избори се смятаха за изключително важен индикатор преди парламентарните наесен, на които партията на Дуда "Право и справедливост" се надява да се върне на власт, посочва ДПА.

Президентът на Русия Владимир Путин поздрави Дуда за избирането му за президент на Полша, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на Кремъл.

"В поздравителна телеграма държавният глава на руската страна изрази увереност, че изграждането на конструктивни отношения между Русия и Полша, основаващи се на принципите на истинско добросъседство и взаимно зачитане на интересите, би способствало за укрепване на сигурността и стабилността в Европа",
се казва в комюникето.

Путин също така е пожелал успех на Дуда в държавническата му дейност.

АНКЕТА: Ще продължи ли подемът на евроскептиците?