Миналата седмица заместник-кметът на град Валбжих в Югозападна Полша потвърди, че съществува "нацистки влак", който поляк и германец откриха наскоро, възраждайки легендата за композиции, пълни със злато и бижута. Влакът се намира на територията на Валбжих, обяви на пресконференция Зигмунт Новачик. Той обаче допълни, че мястото се пази в тайна.

Гуверньорът на Централната банка обаче бе категоричен, че влакът не съществува.

Запитан дали евентуално златото, открито в бронираната подземна композиция, може да бъде прибавено към резервите на трезора, Марек Белка заяви: "Аз мисля, че нито един от служителите в Централната банка и за миг не си е помислил да отдели и секунда внимание на този въпрос. Цялата работа е измислена!"

Полският заместник-министър на културата заяви миналата седмица, че е почти сигурен, че в Полша е бил локализиран "нацисткия влак", натоварен със скъпоценности, чиито следи се изгубиха преди края на Втората световна война. Според търсачите на съкровища той бил натоварен с оръжие и скъпоценности.

Подземният нацистки комлекс, познат под името Ризе, е бил изграден в близост до Валбжих през Втората световна война. В тунелите той е бил неуязвим за бомбардировките на съюзническата авиация.