По-рано днес полски медии съобщиха, че бившата дипломатка е била задържана на летището във Варшава с открадната от безмитен магазин козметика.

След проверка, от Външно министерство потвърдиха новината. По данни на управлението на полицията на летище "Окенче" това е станало вчера, около 16.00 часа. Поптодорова е била задържана за кражба на козметика на стойност 1640 полски злоти, които са равни на 381 евро.
Поптодорова не е пожелала да бъде уведомявано посолството ни, уточниха за БТА от МВнР.

След инцидента тя първо отрекла да е крала и обяснила, че просто разглеждала един от кремовете във въпросния магазин, съобщи Нова телевизия, като се позова на неофициална информация. Тогава по телефона позвънила майка й. Без да си даде сметка, че помадата е все още в ръката й, тя излязла пред търговския обект, за да проведе разговора. Веднага се отзовала на обаждането, защото майка й в момента имала здравословни проблеми.

"Можем да потвърдим информацията за кражба, извършена от българска гражданка, която беше задържана. Жената призна вината си, върна откраднатите предмети и доброволно плати глоба, след което беше освободена", заяви обаче по-късно говорителят на полската полиция Томаш Олешчук пред вестник "24 часа".

Пак по неофициална информация, при проверката на охранителите било установено, че Поптодорова се е легитимирала с дипломатически паспорт, какъвто вече няма право да притежава.

На 22 юли миналата година американският Government Properties Income Trust съобщи, че Елена Поптодорова е станала член на борда на тръста и ще остане на тази длъжност до 2018 година, когато е събранието на акционерите. Тръстът е базиран в Нютън, Масачузетс.

През септември миналата година Елена Поптодорова пое нов висок пост - първи директор на новоучредения централноевропейски офис на Американския еврейски комитет във Варшава, предаде БНР.