Церемонията ще се състои следобед пред мемориала край Краков на мястото на бившия лагер, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Ще присъстват лидерите на Франция, Германия и Украйна - Франсоа Оланд, Йоахим Гаук и Петро Порошенко.

Вижте снимки >>>

САЩ ще бъдат представени от министъра на финансите Джейкъб Лу, а Русия - от началника на президентската администрация Сергей Иванов.

За проявата ще пристигнат още кралят на Белгия Филип, придружаван от съпругата си Матилд, кралят на Холандия Вилем-Александър и кралица Максима, както и двайсетина други президенти или премиери.

България ще бъде представена от президента Росен Плевнелиев. 

Стотина бивши затворници от Аушвиц (Освиенцим) ще дойдат от Израел, придружавани от представител на израелското правителство. Сред гостите ще бъде архиепископът на Краков Станислав Дживиш, който ще представлява Ватикана.

От проявата ще отсъства руският президент Владимир Путин. Москва обясни това с аргумента, че той не е бил официално поканен. В действителност официални покани изобщо не са били изпращани на политическите представители, тъй като ръководството на мемориалния комплекс "Аушвиц-Биркенау" бе решило да посвети церемониите на оцелелите лагерници, повечето от които днес са на 90-годишни.

Според чешки медии, Путин няма да присъства и на възпоминанията, организирани в Прага от Европейския еврейски конгрес, както и на мястото на бившия концентрационен лагер "Терезин", въпреки че е бил поканен от чешкия президент Милош Земан. Федерацията на чешките евреи категорично се противопостави на идването на Путин в Прага на 27 януари - ден, обявен от ООН за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста, пояснява АФП.

Пресслужбата на Кремъл съобщи, цитирана от ТАСС, че руският президент "ще вземе участие в мероприятията в памет на жертвите на Холокоста". Според съобщението днес Владимир Путин ще посети Еврейския музей и център на толерантността в Москва.

В навеерието на честванията се разрази полемика между Москва и Варшава, предизвикана от изказване на полския външен министър Гжегож Схетина, че концлагерът Аушвиц-Биркенау в Освиенцим е бил освободен от украинци от Първи украински съветски фронт.

Руският му колега Сергей Лавров отговори, че това изявление е кощунствено и цинично.

Части на съветската армия, в чийто състав има руснаци, украинци, чеченци, татари, грузинци и казахстанци, освобождават лагера "Аушвиц-Биркенау" на 27 януари 1945 г. Преди това в него са били изтребени 1,1 милиона души, предимно евреи евреи от различни европейски страни. Днес мястото е превърнато в мемориал и музей и всяка година се посещава от милиони хора. Миналата година посетителите са били 1,5 милиона.
 
КРЪСТОСАН ОГЪН: Москва срещу Варшава