Това съобщиха днес официални представители, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.

Директорът на полската държавна енергийна компания ПГНиГ (PGNiG) Пьотр Вожняк заяви, че пратката ще пристигне на балтийското пристанище Швиноуйшче в Полша е началото на юни от терминал Сабине Пас, намиращ се между Тексас и Луизиана.

Това ще бъде първата доставка на ВПГ (LNG - liquefied natural gas) от САЩ за Северна Европа.

Вожняк не пожела да посочи обема на доставката или стойността на сделката, която е подписал с хюстънската компания Чениър енерджи (Chenier Energy Inc.). Той отбеляза само, че цената е "добра и привлекателна".

Премиерката Беата Шидло коментира, че сделката помага на Полша да намали зависимостта си от руските доставки.

Като част от усилията в тази посока миналата година бе отворено пристанище Швиноуйшче, което ще снабдява Полша и други страни в региона с втечнен газ.

1/3 от газа в Полша е от собствени ресурси, около 40 на сто се внасят от Русия и 20 на сто от Азия.

В средата на юни 2016 г. катарски метановоз акостира на терминала за втечнен природен газ (ВПГ) Швиноуйшче. Наетият от "Катаргаз" (Qatargas) метановоз "Ал Нуаман" (Al-Nuaman) докара в резервоарите си 206 000 кубични метра ВПГ.
Доставките от Катар до северозападния терминал Швиноуйшче започнаха през декември 2015 г.

САЩ са богати на шистов газ, което ги направи значителен износител на гориво, посочва АП.

Компании от САЩ започнаха доставки на втечнен природен газ в страни от Европа, Азия и Южна Америка. В експортната база в щата Луизиана през 2017-2018 ще заработят още три големи терминала.

България също ще разчита на внос на втечнен природен газ, като планира участие в изграждането на терминала край Александруполис.