"Полша съобщи днес, че ще участва с 8 милиарда евро в проекти, финансирани от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е основен елемент от инвестиционния план за Европа на стойност 315 милиарда евро", посочва комисията, цитирана от АФП и БТА.

Плащането ще се извърши чрез полската Национална банка за развитие.

Полша е шестата страна членка на ЕС, която се включва в инвестиционния план, след Германия, Испания (1,5 милиарда евро), Франция, Италия и Люксембург (80 милиона евро).

Планът "Юнкер" (носещ името на председателя на ЕК Жан Клод Юнкер) предвижда инвестиции на 315 млрд. евро в икономиката на 28-те държави от ЕС в следващите три години.

Юнкер представи плана си в края на 2014 година.

На този етап ЕФСИ е финансиран единствено от Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) с 21 милиарда евро. Страните не са се включили пряко и предпочитат да се ангажират със съфинансиране на национални проекти.

С плана "Юнкер" искаме да насърчим частните предприемачи в ЕС, да им помогнем да инвестират в рискови проекти, които да раздвижат икономиката на Европа, заяви неотдавна в София зам.-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен.

Преговорите по текста за учредяването на ЕФСИ между Европейския парламент и Европейския съвет, който представлява страните членки, се очаква да започнат официално в четвъртък, като целта е да се гласува окончателно през юни, за да могат първите проекти да се финансират още това лято.