Това предадоха Франс прес и БТА, цитирайки ръководителката на консервативния кабинет на партия "Право и справедливост" (ПиС).

"Няма да се поддадем на натиск от улицата и от чужбина", заяви по телевизията премиерът  Беата Шидло в отговор на ветото, наложено от президента Дуда вчера преди обяд.

Тя изброи три принципа, на които трябва задължително да се опира реформата:

  • съдиите, заподозрени в корупция, "трябва да си отидат";
  • на уличените в корупция, "които днес са недосегаеми", трябва да бъдат наложени дисциплинарни мерки;
  • хората трябва да си възвърнат контрола над съдилищата.
Анджей Дуда държи на решението си

По-рано вчера стана известно, че президентът Анджей Дуда не променя решението си да отхвърли два спорни закона - дори след разговори с Беата Шидло и председателите на двете камари на парламента.

Това заяви цитирайки Кшищоф Лапински, говорител на президента, цитиран от Асошиейтед прес.

Срещата се състоя няколко часа, след като Дуда заяви, че ще отхвърли законопроектите, които щяха да дадат на политици влияние над Върховния съд и над Националния съдебен съвет.

Говорителят съобщи, че решението на президента е непоклатимо. Дуда не е сляп и глух за протестите в цялата страна и решението му се основава на консултации и на задълбочен анализ на фактите, добави Лапински.

Поредна вечер на протести

Снощи пред президентския дворец във Варшава отново се събраха протестиращи, които поискаха и трето вето - над закона за обикновените съдилища, който президентът реши да подпише.

Друг протест имаше пред Върховния съд, чиято председателка Малгожата Герсдорф благодари на хората за подкрепата им.