Нормативните актове дават на изпълнителната власт по-голям контрол над Върховния съд (ВС) и Националния съвет на магистратурата (НСМ - Висшия съдебен съвет).

Асошиейтед прес, цитирана от БТА, отбелязва, че законопроектите са част от политиката на управляващата консервативна националистическа партия "Право и справедливост" (ПиС) да назначи свои хора във ВС и НСМ и да затегна своята хватка над тези два ключови органа на съдебната власт.

По-рано двата законопроекта вече бяха одобрени от Сейма, долната камара на полския парламент. Остава те да бъдат подписани от президента Анджей Дуда - нещо, което е смятано за сигурно - за да влязат в сила като закони.

Европейската комисия предупреди, че може да задейства идната сряда процедура за лишаване на Полша от право на гласуване в Съвета на ЕС. Тогава тя ще направи преглед дали новите полски закони отговарят на европейските стандарти в областта на върховенството на закона.

Броени часове по-рано Сеймът одобри спорни промени в Изборния кодекс, които според критиците подкопават независимостта на избирателните комисии и възможността за произвеждане на честни избори.

Опозиционери предупредиха, че ако тези поправки влязат в сила, това би било краят на демокрацията.

Промените в Изборния кодекс трябва да бъдат одобрени и от Сената и подписани от президента.