Това съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Новите правила бяха прокарани в парламента от управляващата партия "Право и справедливост". В тях протестиращите виждат посегателство срещу демокрацията в страната. Те обвиняват партийния лидер Ярослав Качински, че се държи авторитарно.

"Конституция, конституция", скандираха няколко хиляди души, събрали се пред Върховния съд във Варшава със запалени свещи в ръка, предаде Франс прес. "Искаме (президентско) вето. Свободни съдилища! Свобода, равенство, демокрация", бяха други техни възгласи.

Хората развяваха знамена на Европейския съюз и Полша пред президентския дворец в столицата.

Те призоваха президента Анджей Дуда да наложи вето над закона, който ще постави Върховния съд и други сфери на съдебната власт под контрола на партията.

Дуда има пред себе си 21 дни да обнародва закона или да му наложи вето.

Полски медии съобщиха, че в други градове в страната и в Европа също е имало протести.

Критики откъм Берлин

Опитите за поставяне под контрол на съдилищата породиха тревога в ЕС. Зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс предупреди преди дни, че Брюксел е на път да отнеме правото на Полша на глас в съюза.

Германският министър на правосъдието Хайко Маас изрази вчера подкрепа за евентуални санкции на ЕС срещу Полша и каза пред германския в. "Билд ам зонтаг", че "независимостта на съдебната власт в Полша е в опасност".

"Човек, който до такава степен не уважава върховенството на закона, трябва да приеме, че се самоизолира политически", каза Маас".