Изтеглянето на Полша, която е асоциирана държава в Еврокорпуса, е решение на полското правителство и ще бъде изпълнено най-късно до три години, каза полковник Висенте Далмау. Той не уточни мотивите на Полша за изтеглянето, съобщи на Франс прес, цитирана от БТА.

Полският контингент в Еврокорпуса наброява 120 военни, базирани в Страсбург. Говорителят каза, че решението на Варшава е било взето преди няколко месеца.

По силата на решение на предишното полско правителство, Полша трябваше да се присъедини към петте страни членки на Еврокорпуса - Франция, Германия, Испания, Белгия и Люксембург - в началото на годината.

"Полските военни ще се приберат у дома след като приключат личните им договори, най-късно до три години", каза полковник Далмау.

"Членството в Еврокорпуса е доброволно. Ако някой иска да си тръгне, той си тръгва", добави говорителят.

Еврокорпусът бе създаден през 1992 г. и е уникална военна част, която се състои от около хиляда военни от петте страни членки. Към него има и няколко асоциирани страни - Гърция, Италия, Турция, Румъния и Полша.

Мисията му е да ръководи и координира големи многонационални операции и може да командва до 60 000 военни от сухопътните сили. Щаб на Еврокорпуса е Страсбург - градът символ на френско-германското помирение и на изграждането на Европа, отбелязва АФП.

Полските власти опровергаха съобщението за изтегляне на Полша от Еврокорпуса, предаде ТАСС. Прессекретарят на правителството Рафал Бохенек написа в Туитър: "Не е истина, че Полша излиза от Еврокорпуса. Нека се придържаме към фактите", гласи съобщението му в Туитър, цитирано от ТАСС.