Това заяви генералният адвокат на Съда на ЕС, подкрепяйки Европейската комисия срещу полското правителство, предаде Ройтерс. Спорът за Беловежката гора е част от по-голям сблъсък между ЕК и Полша, чиято управляваща партия "Право и справедливост" е обвинявана в подкопаване на демокрацията.

Беловежката гора, която е включена в Световното наследство на ЮНЕСКО, се намира на границата между Полша и Беларус. Тя е една от последните вековни гори в Европа и в нея живеят уникални животински видове.

Съгласно директивата на ЕС за местообитанията страните от общността трябва да вземат подходящи мерки за опазване на специални райони. Според полското правителство сечта в Беловежката гора е необходима, за да се направят пътеките безопасни за туристите и да се защитят дърветата от корояд.

"Тези решения непременно биха довели до влошаване на условията в местата за размножаване на защитените видове", заяви генералният адвокат Ив Бот.

Съдът на ЕС ще постанови решение в идните месеци. Съдиите не са длъжни да се съобразяват с препоръките на генералния адвокат, но в повечето случаи го правят. Полша заяви, че ще се се съобрази с окончателното решение на Съда на ЕС във връзка със сечта в Беловежката гора, съобщи БТА.

"В този момент мога да потвърдя, че Полша ще се съобрази с окончателното решение във връзка с Беловежката гора", каза министърът на околната среда Хенрик Ковалчик.