Партията "Право и справедливист" (ПиС) избра свои собствени кандидати в Националния съдебен съвет - орган, който бди върху независимостта на правосъдието, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Цялата центристка опозиция бойкотира вота в парламента за избора на новите членове на съвета. Управляващата партия обясни действията си с необходимост да се реформира магистратурата, която според нея е корумпирана "каста".

Депутатите от ПиС и националистическата и антисистемна формация "Кукиз'15" одобриха списък с 15 съдии, които да заместят сегашните 15 членове на съвета, избирани досега от съдийското съсловие.

Новият закон за съвета бе критикуван и в Полша, и от европейски лидери, които заявиха, че той нарушава основния принцип за върховенство на закона. Това бе и една от причините ЕС да задейства безпрецедентна процедура за санкции срещу Варшава. Според критиците на закона разпоредбата членовете на съвета, които досега се избираха от магистратските среди, вече да се избират от парламента, накърнява независимостта на съдебната система.

Прокуратурата повдигна днес обвинения на Матеуш Кийовски, бившият лидер на антиправителственото движение "Комитет за защита на демокрацията" и неговия бивш ковчежник Пьотър Хабора в незаконно присвояване на 121 000 злоти (35 000 долара) от организацията. Ако бъдат признати за виновни, ще бъдат осъдени на до осем години затвор, съобщи Асошиейтед прес.

Кийовски участва през 2015 г. в създаването на организацията, бореща се срещу съдебната реформа. Той подаде оставка, когато се появиха обвинения срещу него във финансови злоупотреби през 2017 година.