Нормативният акт бе внесен от управляващата партия "Право и справедливост". Предстои той да бъде гласуван и в горната камара на парламента.

В подкрепа на закона гласуваха 235 депутати при 192 против и 23 въздържали се, съобщи ТАСС.

Според полската опозиция нормативният акт ще подкопае независимостта на съдебната власт и демокрацията в страната, отбелязва Ройтерс.

Законът дава контрол на политиците, а не на съдиите, върху най-висшата съдебна инстанция на Полша, отбелязва Асошиейтед прес. Президентът ще има правомощия да влияе на работата на Върховния съд и да назначава неговите членове. Предвижда се освобождаване от длъжност на сегашните върховни съдии, освен онези, които са избрани от президента.

Новият закон предизвика критики от страна на ЕС и улични протести в Полша. Вчера Европейската комисия призова страната да спре реформата на съдебната система, отправяйки заплаха за безпрецедентни санкции, отбелязва Франс прес.

Все повече се доближаваме до възможността за задействане на чл. 7 от договора за ЕС. Няма да се поколебаем, предупреди вчера зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

Член 7 дава възможност държава членка да бъде лишена от право на глас в Съвета.