Това каза министър-председателят на Полша Беата Шидло по време на откриването на българо-полския бизнес форум в "София Тех парк".

По думите й Полша и България са понесли много трудности, за да постигнат добри икономически резултати, но са успели.

Беата Шидло заяви, че Полша много държи на икономическото сътрудничество с България, като българо-полският бизнес форум е потвърждение за това. Беата Шидло оповести, че вече има успешно реализирани бизнес проекти между двете държави, допълвайки, че полските фирми могат да се похвалят с добри резултати на българския пазар.

Тя добави, че полските фирми имат голям опит в областта на инфраструктурните проекти и се надява, че България ще се възползва от този потенциал.

Българският премиер Бойко Борисов отбеляза, че България и Полша "са от една черга".

"Минали сме през Варшавски договор и СИВ. Взели сме си поуките. Няма друга алтернатива освен ЕС. Единството, солидарността и разбирателството е най-добрият път", категоричен бе Борисов.


Българският премиер заяви, че България и Полша водят балансирана и отговорна политика. Той добави, че в момента в България активно се работи по административната реформа, за да се облекчи максимално бизнес средата.

Борисов се обърна към полските фирми, изтъквайки предимствата за инвестиции в България - 10 на сто плосък данък, 20 на сто ДДС, нулева инфлация и стабилен лев, обвързан с валутен борд.

Той се похвали, че българската икономика в момента бележи ръст от 3,6 на сто, като се надява до края на годината да достигне 4 на сто.

Над 70 млн. литра българско вино са изнесени през миналата година за Полша, като това е най-големият пазар за нас в рамките на Европейския съюз, каза Мариета Захариева, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средите предприятия (ИАНМСП).

„Страната ни реализира на полския пазар още фармацевтични продукти, хранителни стоки, мебели, биозеленчуци и плодове, консерви, електроника, парфюмерийни и козметични продукти. Българските компании проявяват интерес към увеличаване на износа на вина и вермути, мото и електрокари, медикаменти, замразени плодове и зеленчуци, билки, бяло саламурено сирене“, заяви още в изказването си Мариета Захариева.

В състава на делегацията от Полша за форума са включени над 15 полски компании и представители, които проявяват интерес към търговски връзки с български фирми.