Полски лидери приветстваха разполагането на американски войници в страната на тържествена церемония по посрещането им в град Жаган, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Церемонията се състоя 23 години след като последните съветски войници напуснаха Полша и бележи нов исторически момент - за първи път западни въоръжени сили се разполагат за продължителен период на източния фланг на НАТО, отбелязва агенцията.

"Чакахме ви много дълго време", заяви министърът на отбраната Антони Мачеревич пред американските военни. "Чакахме десетилетия, понякога си мислехме, че сме оставени сами, понякога почти губехме надежда, понякога чувствахме, че сме останали единствените, които защитават цивилизацията от агресията, дошла от изток", добави той.

Разполагането на американска бронетанкова бригада от Форт Карсън, Колорадо, в състав от 3500 души, 87 танка "Ейбрамс" и 550 бронетранспортьора е в отговор на анексирането на украинския полуостров Крим от Русия през 2014 г. и подкрепата й за сепаратистките бунтовници в Източна Украйна, отбелязва агенцията.

Действията на Русия уплашиха мнозина в Полша, балтийските държави и други страни в Източна Европа, която някога беше под контрола на Москва.

Щабът на бригадата ще бъде разположен в западния полския град Жаган. Полското правителство организира няколко други церемонии по посрещането на американските войници в цялата страна, включително в центъра на Варшава.

"Това е важен ден за Полша, за Европа, за нашата обща отбрана", заяви премиерът Беата Шидло.

Американската бригада ще участва в учения в седем страни, от Естония до България, отбелязва Асошиейтед прес.

НАТО ще разположи също четири многонационални батальона по източния си фланг тази година, в Полша и трите балтийски държави.

Русия реагира остро на разполагането на войските, изтъквайки, че го смята за заплаха за нейните интереси и сигурност.