Военно учение на военноморските сили на България, Румъния и САЩ трябваше да започне днес в Черно море. От българското Министерство на отбраната обаче съобщиха, че заради лошите метеорологични условия учението се отлага с 24 часа.

Вижте снимки >>

В учението ще участва американският ескадрен миноносец "Тракстън", който принадлежи към ударната военноморска група на самолетоносача "Джордж Буш".

След маневрите ескадреният миноносец  ще посети пристанище Варна.

От българска страна ще участва фрегатата "Дръзки". Румънските ВМС ще се представят с 3 кораба.

Това са първите общи военни учения в района, откакто Кремъл се намеси в Украйна, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

В плана на учението са включени мероприятия по съвместно тактическо маневриране, приемане и предаване на товари на ход между кораб и хеликоптер, както и тренинги с обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановка.

В полската военновъздушна база Ласк, пристигат 12 американски изтребители F-16 с 300 военни, които също ще участват в съвместни учения, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

САЩ подчертаха, че и едните, и другите маневри са били планирани преди украинската криза.

В Полша официални лица заявиха, че "размахът" на вонновъздушните учения е бил засилен като реакция на руската намеса в Крим. Варшава е поискала от Пентагона да изпрати не транспортни самолети, а изтребители.

Великобритания ще изпрати разузнавателен самолет във въздушното пространство на Полша и Румъния, който ще патрулира край границите на Украйна, съобщи британското министерство на отбраната.
Самолетът е част от операцията на НАТО за засилване на патрулните мисии над балтийските страни.

Разузнавателни самолети на НАТО тип EA-3 с радарна система AWACS още във вторник ще започнат да патрулират във въздушното пространство на Румъния.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер увери балтийските държави, че сигурността им се гарантира от НАТО и ЕС.

В същото време в Русия започнаха най-мащабните за последните 20 години учения на руските Въздушнодесантни войски. В тях участват около 4000 войници и 36 транспортни и бойни самолета.