Корабните групи за противоракетна отбрана (ПРО) от военноморските сили на САЩ в Черно и Балтийско море могат да нанасят удари по европейската част на Русия с ракети "Томахок" с обсег до 2500 км. Това заяви заместник-началникът на Главното оперативно управление към Генщаба на въоръжените сили на Русия генерал Виктор Познихир, предадоха ТАСС и РИА "Новости", цитирани от БТА.

Изявлението му бе направено на съвместен руско-китайски брифинг за противоракетната отбрана по време на конференция по разоръжаването в Женева.

"Патрулирането на кораби от ПРО в акваториите на Черно и Балтийско море представлява заплаха за обекти в европейската част на Русия, тъй като в текущия конкретен момент е налице неопределеност какви ракети са заредени в пусковите установки "Мк-41"", каза руският генерал.

По думите му крайцерите и ескадрените миноносци от ПРО на САЩ, снабдени с противоракети, са същевременно и носители на крилати ракети "Томахок".

На всеки крайцер от клас "Тикондерога" има по 128 стартови установки "Мк-41", а на ескадрените миноносци от клас "Арли бърк" - по 96 стартови установки. Тъй като на тези установки могат да бъдат заредени атакуващи ракети, то "потенциално на корабите от ПРО на САЩ може да бъдат разгърнати над 1000 крилати ракети "Томахок"," изчисли Виктор Познихир.

Той допълни, че в базите за ПРО в Румъния и Полша се използват същите универсални пускови установки "Мк-41", които "тайно и в кратки срокове" може да се пригодят за изстрелване на атакуващи ракети срещу Русия.

Това е "грубо нарушение" на договора от 1987 г. за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, заключи руският генерал.

Полша посрещна многонационален батальон на НАТО

Полският министър на отбраната Антони Мачеревич посрещна многонационален батальон на НАТО, съставен от военни от САЩ, Великобритания и Румъния, който ще бъде разположен на полска територия.

По думите му тази дислокация ще подобри сигурността в региона с оглед заплахата от изток.

Мачеревич посрещна намиращия се под американско командване батальон на церемония днес в град Пьотъркув Трибуналски в Централна Полша.

По силата на ангажимент на НАТО в Полша, Латвия, Литва и Естония ще бъдат разположени четири батальона с численост от около 1000 военнослужещи, като всеки от тях е под командването на различна държава от военния съюз.

Отделно от този батальон по-рано тази година в Полша беше разположена американска механизирана бригада с личен състав от около 3500 души.