Франс прес и ТАСС цитират днешно съобщение на всекидневника "Газета виборча", който се позовава на източници в министерството на правосъдието, предаде БТА.

Говорителят на полската главна прокуратура Матеуш Мартинюк съобщи, че съответните документи по искането са постъпили в прокуратурата.

"Ние започнахме да работим по този въпрос. Предприемаме определени стъпки, за чиито подробности засега не можем да съобщим", каза Мартинюк, като обеща повече информация по въпроса в най-близко време.

81-годишният Роман Полански има полско и френско гражданство. Той се издирва от американската полиция от 1977 г. чрез Интерпол за изнасилване на малолетна. Година по-късно той напуска САЩ и бяга в Европа.

Искането на американското правосъдие, изпратено до полския главен прокурор, е режисьорът да бъде задържан, докато тече процедурата по екстрадирането му.

Засега обаче то е било отхвърлено, защото не е оформено по критериите, съответстващи на международните споразумения: то не е преведено на полски, пише полският вестник, цитирайки отговорен служител в министерството.

През 2009 г. Роман Полански бе задържан при пристигането му в Цюрих. Тогава швейцарските власти действаха въз основа на международна заповед за арест. През декември с.г. режисьорът бе освободен от затвора под гаранция в размер на 4,5 милиона швейцарски франка, но му бе забранено да напуска градчето Гщад в южната част на страната.

През 2010 г. Швейцария отказа да го екстрадира в САЩ и властите премахнаха всички ограничения над свободата на придвижване на кинорежисьора.

За творчеството на Роман Полански >>