Пострадалите от мълнията в парижки парк са осем деца и трима възрастни 

Единадесет души пострадаха при удар на мълния в парижкия северозападен парк Монсо - осем деца на възраст между 7 и 14 години и трима възрастни, съобщи френското вътрешно министерство, цитирано от Ройтерс, Асошиейтед прес и БТА.

Шестима от пострадалите са в тежко състояние - четири деца и двама възрастни, в това число четирима души с опасност за живота, заяви говорителят на пожарната служба на френската служба Ерик Мулен.

Жертвите потърсили убежище под дърво от разразила се буря и то било ударено от мълния.

Намиращ се наблизо пожарникар в почивен ден незабавно се намесил, оказал първа помощ, включително сърдечни масажи и насочил спасителните екипи към мястото на инцидента.

"Той е видял кои са най-тежко пострадали, направил е бърз подбор на жертвите, оказал е първа помощ и се е свързал със спасителните служби. Без него положението е щяло да бъде много по-лошо", каза Мулен.

Двама души загинаха, а трима са ранени в Полша от мълнии

Бури с мълнии взеха две жертви и раниха трима души в планините в Южна Полша, съобщиха местни медии, цитирани от Франс прес.

40-годишен загинал при удар от мълния докато слизал от връх Бабя Гура в полските Бескиди.

Тялото на 61-годишен мъж било извадено от придошла река близо до градчето Шчирк.

Трима души са ранени от мълнии на връх Соколица близо до границата със Словакия.

Мълния удари футболно игрище в Германия

Мълния удари футболно игрище в западната част на Германия след края на детски мач, при което трима възрастни са тежко ранени.

Инцидентът е станал в Хопщетен в провинция Райнлайнд-Пфалц, заяви говорителка на местната полиция.

Мълнията е ударила директно съдията на мача. 45-годишният мъж е бил върнат в съзнание и превозен с хеликоптер към болницата.

Други двама възрастни също са тежко ранени и хоспитализирани.

Говорителката добави, че 29 деца на възраст от 9 до 11 години са приети в болница за контролен преглед, но не са пострадали.

Според очевидците не е имало нито дъжд, нито заоблачаване в момента, когато мълнията е ударила, заяви полицията.

Германските синоптици обявиха тревога за бури в Западна и Южна Германия и предупредиха, че лошото време може да продължи и утре.