На специална пресконференция в гръцката столица Папазафирис обясни, че при разпита заподозреният за убийството баща на момиченцето - 27-годишният Станислав Бакърджиев, е признал за престъплението, съобщиха "Фокус" и БНР.

Полицаи и журналисти се опитваха на брифинга да не посочват конкретно как е извършено убийството, защото фактите са ужасяващи. Медиите в Гърция не си позволиха да публикуват цялата информация.

4-годишната Ани Борисова бе обявена за издирване на 21 април след подаден сигнал от майката - 25-годишната Димитрина Борисова. Пред полицията тя обаче дава противоречиви показания. Основната й версия е, че е оставила детето на своя позната за няколко дни, през които била в чужбина. После не могла да посочи точно името на тази позната, която пък изгубила детето от площад в Атина.

Разкрихме убийството на 4-годишната жертва, както и мерките, които е взел убиецът, за да изчезне тялото. Това е извършено по особено жесток начин, който няма аналог, не само сред случаите в Гърция, но и в света“, заяви говорителят на полицията.

Родителите са задържани, като срещу майката са повдигнати обвинения, че е изоставила и изложила на опасност своята 4-годишна дъщеря. Тя има срок до четвъртък да подготви показанията си. Властите не смятат, че тя е знаела за действията на своя партньор. Двойката няма брак.

В понеделник адвокатът на майката Ставриос Джорджиу заявил, че бащата, който е наркозависим, е убил детето от ревност. 

"Майката има трагична история. Общуването с родителите й в България е трагично. Никой не може да повярва, че това дете е мъртво. Бащата казал, че ревнувал майката, защото обичала момиченцето повече от него. Той го е убил", обяснил защитникът.

Първият адвокат на двойката пък се е отказал от случая, тъй като по думите му, в техните версии има твърде много несъответствия. 

Началникът на атинската полиция каза още, че бащата е разказал пред разследващите, че се е опитал да скрие всички следи от престъплението, като е почистил кръвта и е продал количката и легълцето на детето.

Мъжът разчленил тялото на момиченцето и сварил останките във вряла вода. След това изхвърлял частите в кофите за смет около централния район в Атина, в който живее в продължение на няколко дни, за да не буди подозрение.

Бащата днес е дал показания пред прокуратурата, след като е пристигнал в съда на улица "Евелпидон" при засилени мерки за сигурност.  

Възмутени граждани, събрали се пред прокуратурата, пък направили опит да линчуват майката и бащата.

"Малко вероятно е останките на Ани да бъдат открити, поради начина, по който убиецът се е оттървал от тялото", допълни Христос Папазафирис.  

По-рано психиатър от гръцката полиция, който е присъствал на разпита на бащата, сподели пред медиите, че такава жестокост не е срещал в цялата си практика