Днес съдът оповести своето решение по делото на Анжело Георгиев и още четирима души срещу България по жалба за прилагането на прекомерна полицейска сила и лошо отношение при операцията на 18 юни 2008 г., предаде БТА.
Тогава маскирани служители на реда обискирали за незаконен софтуер в офис на фирма за доставка на интернет.

Съдът единодушно уважава жалбата, като осъжда използването на електрошокови палки и белезници в разрез с Европейската конвенция за човешките права.
България е осъдена да плати на трима от ищците по 2500 евро обезщетение.

Според магистратите разследването у нас не е дало отговор на ключовия въпрос - кое е наложило употребата на сила срещу задържаните. По делото няма достатъчно доказателства, че служителите в проверяваната фирма са оказвали съпротива на униформените, въоръжени и маскирани полицаи.

Българската прокуратура е порицана
, че не е потърсила отговорност от полицаите и не е взела предвид медицинските свидетелства на пострадалите.
Те установяват следи от прилагането на електрошок, който причинява временно силни болки и частична парализа. Съдът отбелязва още, че прокуратурата не е възразила срещу медицинските свидетелства.

Прокуратурата не е направила усилие да установи кои полицаи са използвали електрошок, нито за колко време. Употребата на такива средства според конвенцията се прилага, единствено когато е напълно необходимо, напомнят от съда в Страсбург. Според него полицаите разполагат с много други начини да установят контрол над проверяван човек и употребата на сила е била излишна.

След като е било установено, че полицаите са отговорни за причинените следи от насилие, работа на правителството е била да разбере дали прилагането на насилие е било необходимо, пише в съдебното решение.

Междувременно вчера стана ясно, че България е признала пред Съда в Страсбург, че са били нарушени правата на бившия военен министър Николай Цонев при скандалния му арест преди четири години. Съдът предлага държавата и Цонев да сключат споразумение, с което държавата да признае нарушението, да му изплати обезщетение от 15 000 евро за неимуществени вреди.

На 1 април 2010 г., под ръководството на тогавашния зам.-градски прокурор Роман Василев, полицаи нахлуха във Военна болница в София и арестуваха Цонев при излизането му от преглед. След това на запис се чу, че Василев се е обърнал към него с думите:

"Г-н Цонев, обвинен сте в престъпления корупционни... Тъй като сте абсолютен престъпник, колеги, като за всеки престъпник – долу на земята!"

През това време Цонев е притиснат на земята от маскирани спецполицаи.