"Вчера полицията се е справила. Що се отнася до първата реакция обаче, споделям оценката на министър-председателя. Там се действаше мудно и можеше да се реагира много по-адекватно”, каза Първанов, който обсъди инцидентите в Катуница с Борисов, главния секретар на МВР Калин Георгиев и шефа на пловдивската полиция Тодор Чонов, предаде "Фокус".

Държавният глава разбирал, че чувствата на хората на място за справедливост са накърнени, но органите на реда трябва да спазват правилата и да спазват законите.

На срещата президентът и премиерът се обединиха, че не бива да има разрастване на етническото и религиозно напрежение.
"Институциите в това отношение ще бъдат единни, ще бъдем достатъчно твърди в отпора на подобни радикални екстремистки настроения", каза още Първанов и коментира, че най-лошото е да се етнизира предизборната кампания.

„Доколкото имам информация, и тя беше потвърдена на тази оперативка, е че там (Катуница) етническо напрежение няма. Там проблемът е персонален, свързан с фамилията на Рашкови, но виждаме от вчерашния и днешния ден, че тези протести вече носят етнически елементи. Чуват се лозунги, които звучат доста крайно и това не може да не ни безпокои", добави Първанов.

По думите му трябва да бъде ясно, че държавата е в състояние да защити интереса на гражданите и че в никакъв случай не бива да се допускат случаи на саморазправа.
"Защото очевидно зреят и такива настроения. Мисля, че това, което вчера се случи, идва да покаже, че когато полицията е на поста си, когато изпълни своите ангажименти, не просто двете групи се раздалечават, но и се стига до едно успокояване на напрежението, което се надявам да е трайно”, каза още президентът.

На въпрос как ще се реагира на това, че Цар Киро продължава да отправя закани към съселяните си Първанов отговори, че ако той продължава с тези провокационни изказвания, ще понесе цялата строгост на закона, цитира го БТА.

„Виждам, че има радикални политически групи, и не само политически, но аз акцентирам на тези, които ще се опитат да яхнат вълната. И вие сте тези, които би трябвало да ги респектирате още по-силно, отколкото ние двамата”, посъветва държавният глава журналистите и замина за Катуница.

И Борисов се обърна с молба към хората и медиите да не позволяват етническият мир да се нарушава. По думите му, ако някой спечели изборите на фона на това, което се случва в България, това ще му бъде напомняно постоянно от Европа и страната ни ще бъде изолирана от ЕС.
Премиерът потвърди, че институциите ще бъдат единни в действията си по повод случващото се в Катуница и Пловдив.

"Абсолютно се солидаризирам с думите на президента. Благодаря му, че дойде на срещата с колегите от МВР и с окръжния прокурор", каза Борисов.

Той добави, че "в много прав текст" казал на полицаите, че не може да има горящи сгради и да се приеме, че полицията си е свършила работата.
"Това, което те ми обясниха, е че ситуацията е била такава, че сблъсък на жандармерията и тези, които са правили палежите, е нямало да се размине без други човешки жертви. Оценката ми е същата. Разбирам и тяхното действие на място", каза Борисов.
На въпрос какво би направил, той отговори: „Щях да заградя квартала и нямаше да допусна подпалване”.

Министър-председателят отново съобщи, че от 10 дни се прави данъчна проверка на 20-ина души, включително и Кирил Рашков, предаде „Фокус”.
По-късно Борисов също отиде в Катуница, където заедно с президента разговаряха с родителите на умишлено прегазеното от близък на Рашков момче.

В Катуница остава много засилено полицейското присъствие, предаде "Фокус". В центъра на селото са се събрали голяма част от жителите му. В центъра бяха и кратките срещи на президента и премиера с местните хора, които продължават да искат изселване на фамилията на Кирил Рашков. Много от тях все още са недоволни от действията на полицията и властите.
Президентът каза,