Взривът е станал около 19.20 часа.

Ранените

Шестима от ранените са били транспортирани в "Пирогов", четирима в ИСУЛ и двама във ВМА. 9 от тях са от персонала, а двама са случайни минувачи. От всички ранени има само един по-тежко пострадал, който е в "Пирогов" с тежка мозъчно-черепна травма. Четирима от ранените са българи, четирима са китайци, двама са испанци. На още един човек е оказана медицинска помощ на място, тъй като е с леки контузии.

Имаше опасност от нова взривна вълна

Спасителните екипи изнесоха 14 газови бутилки от заведението, тъй като имаше опасност от нова взривна вълна. Районът е отцепен в по-широк периметър от мерки за безопасност.

В района от бул. "Раковски" до сградата на БНБ бе изключено ел. захранването, на място пристигнаха екипи на ЧЕЗ, които пуснаха тока.

Щетите

Взривът е станал в стара сграда, в която има офиси и 9 апартамента. Ресторантът е на втория етаж.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев, който дойде на местопроизшествието, каза, че сградата, в която е ресторантът, е много сериозно пострадала, но евакуация  не се налага.

Архитект Влади Калинов от Дирекцията по контрол на строителството към Столична община обяви, че пристройка в задния двор към сградата е пострадала от взрива - счупени са дограми, стъкла, има счупени колони.

Част от плочата се е скършила, обясни Калинов, цитиран от "Фокус".

По булеварда имаше отломки от експлозията. От взривната вълна са били отместени няколко преминаващи в момента автомобили, единият от които е смачкан.

Избити са прозорците, реклами и фенери от китайския ресторант срещу църквата.

Нашата задача беше конструкторите да влязат и да видят дали има нужда от евакуация, както и дали има опасност за жителите на сградата. Огледът показва, че няма риск за хората, които живеят в сградата. Огледите ще продължат, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Остава отцепен районът на взрива на столичните булеварди „Цар Освободител” и бул. „Раковски”.


Вижте снимки
от местопроизшествието