Тя заяви това на брифинг по повод провелата се тази нощ специализирана акция в района на Калотина.

Разследването е започнало на 11 април тази година срещу организирана група, занимаваща се с нерегламентирано превеждане на лица през територията на страната“, поясни Арнаудова, цитирана от "Фокус".

По думите ѝ в рамките на разследването са събрани доказателства, че лицата, които се занимават с тази престъпна дейност, си плащат регулярно подкупи на полицаите  - и четиримата от Областната дирекция на МВР-София.

В извънработно време пък те  участвали и в превозването на мигранти. Те са действали по тази схема от април и са осъществявали престъпната си дейност поне 2-3 пъти в седмицата.

Превозните средства са така наречените „пилотни коли“. Човекът, който ги управлява, плаща на полицаите, след което колите с бежанци преминават и стигат до района на Драгоман. След това вече други лица, за които нямаме информация по това дело, ги превеждат през границата в посока Сърбия“, обясни наблюдаващият прокурор Детелина Йотова.

Тя допълни, че четиримата полицаи, които са уличени чрез СРС-та и видеозаписи, са задържани за 72 часа. Ръководител на групата е Георги Жеков, останалите трима са Продан Георгиев, Николай Григоров и Красимир Евтимов.

Жеков е обвинен и за получаване на подкуп, тъй като снощи в него са намерени 150 белязани евро, които е трябвало да му даде лице, превозващо мигранти.

Следствие на което започнаха обиски и претърсвания в домовете на служителите, от където иззехме вещи, абсолютно относими към предмета на разследването“, посочи Йотова.

Тя добави, че в Жеков са намерени още два „прави“ телефони, които се използват само за определена престъпна дейност. В колата му са намерени 600 евро, неотваряна СИМ- карта, оръжие и гаранционна карта за купен "прав" телефон.

В Продан Георгиев са намерени две флашпамети, в които тепърва ще се установи какво има, два телефона и 4650 евро, 1000 шилинга и 120 турски лири в автомобила, с който е бил на смяна. От дома му е взет компютър и не малко жълт метал, който предстои да се установи какъв е, добави Йотова.

По думите ѝ у третия от задържаните, който не е бил на работа, а в дома си, са намерени три телефона.

В дома на четвъртия пък са открити 3740 лева, 625 евро, два телефона и една СИМ карта на сръбски оператор.

Шефът на Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР старши комисар Румен Ганев, който също участва в пресконференцията, пък допълни:

Буквално полицейските служители са вземали ТОЛ-такса, тоест една такса „спокойствие“ , която трафикантите са им плащали".

Таксата била 100-150 евро.

По думите му у задържаните са намерени парични средства в различни валути, което подсказва, че освен с тази дейност традиционно са се занимавали и с „пътен контрол“ на магистралата от Калотина до Капитан Андреево. Предполага се, че са част от служителите, срещу които и преди години е имало оплаквания от чужди граждани, на които са били искани такси за преминаване в района на Сливница.

Методите, които са използвали, изцяло копират една организира престъпна група с комуникация как да избегнат противодействие от службите и с конкретни указания как да се заобикалят КПП-тата. Това са хора, които заслепени от алчност, загърбват сигурността на всеки от нас. Такъв тип служители със своята престъпна дейност в момента заплашват сигурността на всяко семейство и нека знае техният кръг от познати с какви пари са ги черпили, с какви пари са ходили на лов, на почивка и т.н.“, коментира още Ганев.

Той се закани, че ще се действа безкомпромисно към всички служители, действали по подобен начин.

Ситуацията е уникална. Имаме сериозен корупционен натиск от чужбина. Не само нашите служители, а и всички, които изпълняват контролни функции по границите са подложени на уникален финансов натиск. Някои поддават“, отбеляза още шефът на вътрешната сигурност.

Утре съдът ще реши дали да остави задържаните служители на МВР за постоянно в ареста. Тепърва разследването ще установява дали в схемата са замесени още полицаи.