Двама полицаи бяха ранени от силната експлозия, станала пред неизползван магазин на едно от най-оживените кръстовища в центъра на унгарската столица.

"Уликите, с които разполагаме, несъмнено показват, че целта на нападението е била полицията", каза Пап на пресконференция в Будапеща.

"Смятаме, че това е било нападение срещу цялата унгарска полиция. Някой се е опитал да екзекутира моите служители", заяви той. По думите му състоянието на двамата пострадали при атаката полицаи е стабилно.

Властите издирват 20-25-годишен мъж със сини дънки и шапка, заподозрян за взрива. Полицията обяви награда от 10 милиона форинта (36 700 долара) за информация, която може да доведе до залавяне на заподозрения.

Пап каза, че нападението е криминален случай. Той посочи, че няма данни то да е било извършено от чуждестранна въоръжена организация, но не изключи възможността за тероризъм.

Ройтерс припомни, че унгарският премиер Виктор Орбан е един от най-гласовитите противници на имиграцията в Европа и призовава избирателите да отхвърлят наложените от ЕС квоти за заселване на бежанци на референдум идната неделя.